Ca pionier, mereu mi-am dorit medalia Meritul Pionieresc. Explicatia e simpla. In fiecare duminica dimineata vedeam emisiunea “Lumea Copiilor”, la finalul careia prindeam 20 sau 30 de minute dintr-un film. Pistruiatul, Aventurile lui Babusca, Arabela, Toate Panzele Sus, orice le traznea tvr-istilor prin cap sa difuzeze. Faza cu Meritul Pionieresc mi se trage de la decoratia pe care o primeste Babusca, un pusti lipovean care a pus pe chituci o retea criminala patronata de Amza Pellea. De atunci, Delta Dunarii a fost taramul celor mai ciudate fantezii cu pirati, nave, plute si mancaruri bune. An dupa an am mancat in Delta la case de gospopdari si pescari lipoveni si haholi, am experimentat ciorbe si antreuri din peste, pana cand am si dat nas in nas cu presedintele Basescu la restaurantul Marea Neagra din Sulina. El se relaxa, eu inca mai cautam gustul Deltei. Nu l-am gasit atunci, ci un an mai tarziu, in 2010, cand am avut in fata o prima portie de scordolea. M-a cucerit de la prima furculita si a ramas batut in cuie: Delta are miros de scordolea.
Totul incepe de la o stiuca, dar una sanatoasa, de sarbatoare. Dupa ce sar solzii de pe ea si este eviscerata, cumatra e asezata pe un pat princiar din sare grunjoasa. E lasata acolo sa isi traga sare atat cat ii trebuie si apoi, baldabac la oala cea mare, care sta si ea asezata pe un foc pornit cu varfuri de trestie. Pestele se fierbe bine de tot, sa iasa si sarea si sa se lase carnea de pe oase. Intr-o oala mai mica, dar la fel de pantecoasa se fierb cartofii. Curatati, taiati in patru ca la un clasic piure. Langa, se curata o capatana butucanoasa de usturoi, care se transforma in mujdei, alaturi de ceva ulei de prin camara. Carnea de stiuca se ia de pe oase si se amesteca apoi cu piureul si mujdeiul de usturoi, iar rezultatul se serveste de obicei ca antreu. Cand iei prima furculita din preparat te cufunzi in moliciunea cartofilor, ti se topeste carnea de stiuca pe limba si iti revigorezi papilele cu iuteala usturoiului. Culmea e ca aroma e total diferita de cea a clasicului mujdei, care imbogateste iremediabil orice alta mancare. Si la fiecare imbucatura din neperechea mancare o sa vizitezi canalele Deltei, o sa simti cum se indoaie stuful in vant, o sa vezi frunzele de nufar calcate de lisite si de gainusele de balta, o sa auzi falfaitul aripilor de pelican si pleoscaitul apei de sub burta pestilor care sar dupa musculite.
Ovidiu Bufnila (www.bufix.blogspot.com) a mancat scordolea si a clatit-o cu vin alb de Sarica Niculitel, ceea ce va doreste si dvs.
Multe povești inedite în cartea lui Dan-Silviu Boerescu „Sanda Marin. Viața ca o carte de bucate” din colecția „Destine controversate”, editată de Integral, disponibilă la prețul promoțional de 14,99 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.
Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată
RETETE VECHI:Bucataria Balkaniei
Reţete vechi româneşti reinventate
OFERTĂ SPECIALĂ: acum găsiți și PACHETE cu cărți din colecția SECRETELE BUCUREȘTILOR!
Povești inedite în cartea lui Dan-Silviu Boerescu Uimitorii escroci bucureșteni și victimele lor faimoase din colecția „Secretele Bucureștilor”, editată de Integral, disponibilă î la prețul promoțional de 14,99 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.
OFERTĂ SPECIALĂ: acum găsiți și PACHETE cu cărți din colecția SECRETELE BUCUREȘTILOR!