Toate rețetele mari de clătite: https://www.comentator.ro/fusion/890-totul-despre-clatite-mica-enciclopedie-dulce-sarata-insotita-de-galerie-foto
Mititeii de poveste – rețetele vechi autentice și alte detalii istorice savuroase: https://www.comentator.ro/fusion/883-adevarata-poveste-a-mititeilor-si-retetele-de-mici-de-odinioara-galerie-foto
Roxana Nemeș face senzație la „Survivor”: https://www.comentator.ro/infodemia/885-galerie-foto-roxana-nemes-cea-mai-dezinhibata-concurenta-de-la-survivor
Răsfăț la cuptor: https://www.comentator.ro/fusion/880-reteta-galerie-foto-ceafa-de-porc-cu-lamaie-verde-miere-si-mirodenii
În grădina astrelor! Florile care ne definesc existența într-un zodiac inedit: https://www.comentator.ro/planeta/871-zodiacul-florilor-toate-cele-12-zodii-reinterpretate/
Tortul delicios al Violettei făcut de Angie: https://www.comentator.ro/fusion/872-tort-sarlota-violetta-cu-fructe-de-padure-reteta-galerie-foto
De la „Taci și-nghite” și bulz răsturnat la mămăligă cu ciocolată! https://comentator.ro/fusion/776-mamaliga-exploziva-sentimentul-romanesc-al-fiintei-culinare-ep-2-retete-si-galerie-foto
Draga Olteanu mi-a explicat cândva ce fel de brânză trebuie folosită pentru cea mai bună rețetă de plăcintă:https://www.comentator.ro/fusion/654-balada-culinara-pentru-draga-olteanu






























Noaptea de Paște
Era o noapte frumoasă de Paște. 3 spre 4 mai 1975. La miezul nopții, crainicul de la radio a anunțat o veste incredibilă: o sportivă româncă a câștigat patru medalii (trei de aur și una de argint) la Campionatele Europene de Gimnastică desfășurate la Skien, în Norvegia. Știrea a sunat total neverosimil! Gimnastica sportivă era teritoriul rusoaicelor – Ludmila Turișceva, Nelli Kim, Olga Korbut & Co. dominau autoritar acest sport. Româncele, bunăoară Anca Grigoraș, dacă mai prindeau câte o medalie de bronz, parcă l-ar fi apucat pe Dumnezeu de picior!
A doua zi, de dimineață, la ora 7.00, știrea s-a repetat întocmai. O micuță campioană tocmai le umilise pe gimnastele sovietice, până atunci imbatabile. O sportivă care avea doar 13 ani! Toată România s-a îndrăgostit instantaneu de această fată, fără să știe exact cum arată. Dar era eroina noastră, echivalentul feminin al marelui Ilie Năstase…
Nadia s-a născut pe 12 noiembrie 1961 în județul Bacău, la Onești, (oraș de unde mai provin Loredana Groza și o pleiadă de alte cântărețe!), fiică a lui Gheorghe și Ștefania-Alexandrina Comăneci. A fost botezată după „Nadejda” („Speranță”), eroină a unui film. Unele surse – preluate, de pildă, de cotidianul german Der Spiegel – susțin că s-ar fi născut ca „Anna sau Ilona Kemenes/Kemenec”, insinuând că părinții ei ar fost ceangăi (romano-catolici din Moldova, având origine mixtă, româno-maghiară). Această variantă a fost dezmințită în noiembrie 2016 atât de Nadia cât și de mama sa, Ștefania. „Nu e nimic adevărat în toată povestea asta. Eu respect pe toată lumea, indiferent de naţionalitate, dar nu am nici o conexiune cu maghiarii. Nu am pe nimeni de origine maghiară in familie. Zero legături !”, a spus Nadia.
Multe alte povești inedite în cartea lui Dan-Silviu Boerescu
„Nadia Comăneci: Poveștile ascunse în spatele unei biografii unice” din colecția „Românii și românce care au schimbat lumea“, editată de >Integral & powered by Libertatea, disponibilă în rețeaua InMedio și la standurile de difuzare a presei la prețul promoțional de 14,99 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.
Martha și Bela Karolyi, ciocolata, bătăile și bijuteriile
Echipa soților Karolyi și coregraful Poszar au constituit cheia marilor succese ale Nadiei Comăneci și ale gimnasticii feminine românești vreme de aproximativ un deceniu. Dar în spatele performanțelor s-au ascuns un regim draconic de viață al micuțelor sportive, privațiuni, alte abuuri, pedepse, adesea inclusiv pedepse corporale, după cum au povestit ulterior înseși gimnastele. Însă această poveste, cu momente de triumf amestecate cu episoade de umilință, s-a sfârșit, după retragerea din activitate a Nadiei și după rămânerea în străinătate a marilor antrenori.
Ascensiunea soţilor Károly a culminat cu declanşarea unor controverse în relaţiile cu gimnastele – antrenorilor li se reproşa severitatea excesivă; cu personalul medical – Béla şi Martha erau acuzaţi de nerespectarea frecventă a medicaţiei şi a regimului alimentar recomandat de specialişti; cu Federaţia Română de Gimnastică şi cu organele P.C.R. ale municipiului Oneşti.
Legăturile cu elita politică s-au confirmat şi prin faptul că, la sfârşitul fiecărei săptămâni, Béla informa telefonic „persoane din conducerea superioară de partid”. Cu toate acestea, persistenţa scandalurilor şi a intrigilor din Oneşti nu a scăzut în intensitate. Aşa că Béla Károly, după nenumărate solicitări şi presiuni şi după ce a obţinut un ajutor concret din partea Consiliului Judeţean de Educaţie Fizică şi Sport Hunedoara, s-a mutat la Deva.
Potrivit documentelor Securităţii, în intervalul 1976-1980 au avut loc conflicte repetate ale antrenorului cu Nadia Comăneci. Rapoartele de urmărire menţionează că deteriorarea relaţiilor dintre antrenor şi noua stea a gimnasticii mondiale s-a produs după Jocurile Olimpice de la Montreal, întrucât tehnicianul nu şi-a adaptat metodele psihopedagogice la noua etapă de dezvoltare şi vârstă a sportivei. Divergenţele au fost aplanate de Nicolae Vieru, preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică, de Consiliul Naţional pentru Educaţie fizică şi Sport şi, mai ales, de implicarea directă a lui Nicu Ceauşescu.
Emilia Eberle, dublă medaliată cu argint la Olimpiada de la Moscova, în 1980, a făcut dezvăluiri referitoare la cariera sportivă, inclusiv natura relaţiilor cu cei doi antrenori: „Oamenii trebuie să ştie ce se ascunde în spatele zâmbetului afişat de Béla Károly. Nu voi uita niciodată bătăile pe care le-am încasat ca gimnastă… Noi am făcut gimnastică de frică, nu de plăcere. Sigur, nu contest valoarea lui Béla Károly ca antrenor. Totuşi, eu cred că şi fără bătăile pe care a trebuit să le îndurăm am fi ajuns la acele rezultate”.
În subconștientul colectiv s-au sedimentat tot felul de povești „urâte”: antrenorii i-au confiscat Nadiei bijuteriile primite în America, gimnasta lua bătaie ori de câte ori era surprinsă mâncând ciocolată ș.a.m.d….
Multe alte povești inedite în cartea lui Dan-Silviu Boerescu
„Nadia Comăneci: Poveștile ascunse în spatele unei biografii unice” din colecția „Românii și românce care au schimbat lumea“, editată de >Integral & powered by Libertatea, disponibilă în rețeaua InMedio și la standurile de difuzare a presei la prețul promoțional de 14,99 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.
Nicu Ceaușescu, o relație imposibilă
Timpul nu putea fi oprit. Fetița de la Skien, din 1975, devenise la începutul anilor *80 o tânără femeie. O femeie atrăgătoare, care conform legilor nescrise ale firii, începuse și ea să aibă iubiți.
Despre presupusa relaţie sentimentală dintre gimnasta Nadia Comăneci şi fiul lui Nicolae Ceauşescu, Nicu, s-a scris enorm şi s-a vorbit şi mai mult de-a lungul timpului.
Colonelul Dumitru Burlan, fosta gardă de corp a lui Nicu Ceauşescu, a făcut dezvăluiri importante despre această relaţie. „În perioada respectivă, când Nicu şi Nadia erau prieteni, cei doi au fost supravegheaţi zi de zi, pas cu pas. Am citit multe despre această relaţie, dar multe lucruri sunt neadevărate. Nicuşor i-a dat Nadiei o vilă la Parcul Izvor, chiar lângă fostul stadion Republicii. Acolo se întâlneau. Nicu avea acces permanent în vilă, se ducea acolo ori de câte ori voia să se întâlnească cu Nadia. Nicuşor n-a iubit-o niciodată pe Nadia, dar o vizita frecvent. Se întâlneau numai pentru o anumită treabă pe care nu pot să o spun acum”, a declarat fosta gardă de corp a lui Nicu Ceauşescu. „Anturajul în care era Nicuşor Ceauşescu i-a facilitat chiar şi fuga peste graniţă. Nadia a reuşit să treacă fraudulos graniţa la dispoziţiile date de Nicu Ceauşescu, în acţiune fiind implicaţi şi oameni ai Securităţii”, a adăugat Dumitru Burlan.
Multe alte povești inedite în cartea lui Dan-Silviu Boerescu
„Nadia Comăneci: Poveștile ascunse în spatele unei biografii unice” din colecția „Românii și românce care au schimbat lumea“, editată de >Integral & powered by Libertatea, disponibilă în rețeaua InMedio și la standurile de difuzare a presei la prețul promoțional de 14,99 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.
Gura lumii: Ion Dolănescu, Benone Sinulescu, Ștefan Bănică Jr., Gheorghiță Geolgău, Gigi Nețoiu
În anii ’80, o idilă între două mari personalități din România uimea întreaga țară. Nadia Comăneci și regretatul Ion Dolănescu au fost personajele principale într-o poveste de dragoste ca în filme. El o adora, iar ea era îndrăgostită până peste cap de cel pe care îl admira și la brațul căreia se simțea protejată.
Nadia Comăneci a vorbit despre relația cu Ștefan Bănică Jr. și a declarat că nu a existat o relaţie de iubire între ei doi, ci doar au petrecut „ceva timp împreună”. O serie de imagini filmate în 1989, la o petrecere cu mai multe personalităţi ale vremii, fac valuri, iar ele au fost date publicităţii, la tv. Nadia şi Bănică Jr. apar îmbrăcaţi şi aranjaţi impecabil, socializează, râd, se simt bine și chiar fac glume piperate cu ceilalți invitați. Dincolo de orice altceva, însă, scrisorile lui Bănică Junior din dosarele de la Securitate citate copios de presă dovedesc o relație pasională dar și o mare „problemă”, pe care mulți au echivalat-o cu o posibilă sarcină nedorită…
În fine, alți posibili iubiți ai Nadiei, conform mărturiilor din epocă, par să fi fost fotbalistul craiovean Gheorghiță Geolgău și cântărețul Benone Sinulescu.
Alte surse au vorbit și despre o relație cu Gigi Nețoiu, fostul patron de la Universitatea Craiova. În primavara lui 2007, fosta gimnasta și sotul ei, Bart Conner, au organizat tăierea de moț a micuțului Dylan, fiul lor. Nași au fost aleși Gigi Nețoiu și iubita de atunci a acestuia, Luchi Georgescu.
Multe alte povești inedite în cartea lui Dan-Silviu Boerescu
„Nadia Comăneci: Poveștile ascunse în spatele unei biografii unice” din colecția „Românii și românce care au schimbat lumea“, editată de >Integral & powered by Libertatea, disponibilă în rețeaua InMedio și la standurile de difuzare a presei la prețul promoțional de 14,99 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.