Pe vremuri, marii tenori italieni cutreierau Valahia și erau intampinati cu mancaruri rafinate la care nu s-ar fi asteptat niciodata. KERA CALITA de la Locanta Jaristea ne povesteste o astfel de intamplare, dublata de o reteta pe masura. „După libații cu Asti Spumanti la dejun, salonul de muzică, molcomit în penumbra luminoasă a verii, s-a lăsat învăluit in songurile unui piano forte, când Alfonso Castaldi, maestro, venit din Bologna Italiei în Principatele Române, o dată cu talentul său a adus și învățătura felului favorit al conaționalului său Gioachino Rossini; se numea Turnedo Rossini.
Pentru zece melomani și zece porții de Turnedou Rossini s-au întrebuințat: 2 kg mușchi de vită, 2 kg ficat de gâscă, 250 grame pastă de tomate, 200 ml vin roșu Madeira, 400 ml supă de vită, 70 grame zahăr brun, 400 grame unt, sare de Himalaya, piper roșu, 100 ml cognac. Pe notele Bărbierului din Sevilla, vom scrie secretul rețetei: tăiem din mușchiul de vită întreg o parte cât podul palmei, de formă rotundă și groasă de două degete de bucătar căftănit, se împănează cu sare de Himalaya și piper roșu măcinat. Această bucată de friptură din mușchi de vită numită în limba franceză „tournedos” se frige pe ambele fețe într-o tigaie cu unt de vacă la foc liniștit sub privirile lui Figaro. Ficatul de gâscă de culoarea coniacului, rostuit și el cu sare și piper roșu, îl frige pe vers și revers la foc încet chiar Rosina. În spatele lor, Don Basilio, înfocat, pregătește sosul. Sosul demi glace ce se potrivește perfect cu preparatul Turnedo Rossini trebuie să fie fluid, ușor vâscos, și prepararea lui este una cât se poate de laborioasă. Oasele de vită se aranjează în tavă, apoi se vâră în cuptorul încins la 180 grade până se rumenesc pe ambele părţi. Într-o cratiţă, se sotează legumele curăţate, spălate şi porţionate în bucăţi până se rumenesc și ele. Se adaugă pasta de tomate și se stinge cu apă. Se adăugă oasele de vită şi condimentele. Se fierbe la foc mic timp îndelungat (bucătarii din vechime spuneau că nu mai puțin de trei zile, având câte un ucenic anume însărcinat cu amestecatul periodic în oală), adăugând din când în când puțină apă. La sfârșit se strecoară de cel puțin două ori. …” CITIȚI REȚETA COMPLETĂ aici: http://keracalita-jaristea.ro/turnedo-rossini/#more-1106
Multe povești inedite în cartea lui Dan-Silviu Boerescu „Sanda Marin. Viața ca o carte de bucate” din colecția „Destine controversate”, editată de Integral, disponibilă la prețul promoțional de 14,99 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.
OFERTĂ!
Pachet Poveștile Jariștei – 3 volume – 150 lei (preț inițial: 180 lei)!
Pachetul conține cărțile
2. Tainica inimă a Bucurescilor
3. Plăcerile păcătoase ale gastronomiei
Puteți comandaCĂRȚI cu aceeași tematică AICI: www.eintegral.ro