Povestea și rețeta cârnaților de Pleșcoi, cei mai populari din România: https://www.comentator.ro/fusion/808-povestea-si-reteta-carnatilor-de-plescoi
Când hrana ajunge Rugăciune, la mânăstiri se fac cozonaci cu Har, după rețeta Maicii Sofronia: https://www.comentator.ro/fusion/801-reteta-de-cozonac-a-maicii-sofronia-de-la-agapia-galerie-foto
Adevăratul cozonac de altădată: https://www.comentator.ro/fusion/788-reteta-unica-de-la-pastorel-cozonacul-cu-50-de-oua
De la „Taci și-nghite” și bulz răsturnat la mămăligă cu ciocolată! https://comentator.ro/fusion/776-mamaliga-exploziva-sentimentul-romanesc-al-fiintei-culinare-ep-2-retete-si-galerie-foto
…să ne bucurăm de viață ca pe vremuri: https://www.comentator.ro/fusion/624-sambata-dulce-cu-clatite-ana-lugojana
Draga Olteanu mi-a explicat cândva ce fel de brânză trebuie folosită pentru cea mai bună rețetă de plăcintă: https://www.comentator.ro/fusion/654-balada-culinara-pentru-draga-olteanu
Șoriciul definește, cred, cel mai bine sentimentul românesc al ființei… culinare (chiar și în cele mai neobișnuite combinații!): https://www.comentator.ro/fusion/733-soriciul-sentimentul-romanesc-al-fiintei-culinare-ep-1
ŞUNCĂ FIARTĂ ÎN ZEAMĂ DE VARZĂ
Ingrediente:
1 bucată de şuncă afumată
2 foi de dafin
1 ceapă
piper boabe
4 litri zeamă de varză limpede
Mod de preparare: Înlături fumul de pe şuncă folosind un cuţit ascuţit, o pui la fiert într-un vas mare, cu zeamă de varză caldă cât s-o acopere. Adaugi o ceapă tăiată în patru, piper boabe, foi de dafin. O scoţi când cuţitul pătrunde uşor prin şorici, o scurgi pe o scândură, o usuci şi, după gust, înlături şoriciul. O serveşti tăiată felii subţiri.
Multe alte retete inedite în cartea lui Dan-Silviu Boerescu „Pomana Porcului și alte secrete ale bucătăriei de Crăciun” din colecția Bucătărescu, editată de Integral , disponibilă la prețul promoțional de 17 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.
„TACI ȘI-NGHITE!”
Ingrediente:
250 grame mălai
jumătate de litru de lapte
jumătate de litru de apă
4 ouă
50 grame de unt
200 grame de smântână
200 grame de telemea
200 grame de cașcaval
6 bucăți de cârnați afumați
100 grame de slăninută proaspătă
Mod de preparare: Se pun la fiert apa si laptele, amestecate, adăugăm sarea și lăsăm să dea în clocot. Când începe să fiarbă, se presară o mână-doua de mălai în apă, dar trebuie să amestecăm cu un tel sau cu o lingură de lemn foarte bine, pentru a nu se face cocoloașe. Lăsăm să fiarba câteva minute la foc mediu, amestecând tot timpul. Când preparatul s-a îngroșat, adăugăm, cernut, și restul mălaiului, puțin câte puțin. Focul nu trebuie să fie puternic și trebuie amestecat în continuu. Când mămăliga e aproape gata, se incorporează și smântâna.
Preparatul trebuie sa aibă o consistență mai moale. După ce se ia de pe foc, jumătate din mămăligă se pune într-un vas termorezistent care a fost uns cu unt în prealabil.
Peste stratul de mămăligă se pune telemeaua rasă, cârnații tăiați felii și slăninuța prăjită. Se pune alt strat de mămăligă în care se fac niște adâncituri cu lingura și în care se pun untul, ouăle întregi și cașcavalul ras. Cine dorește poate să pună mai multe straturi de mămăligă. Vasul se dă la cuptor până ce ouăle sunt făcute și cașcavalul este puțin rumenit.
Multe povești culinare savuroase în cartea Plăcerile păcătoase ale gastronomiei de Aurora Nicolau, apărută la Editura Integral.
Multe povești inedite în cartea lui Dan-Silviu Boerescu „Sanda Marin. Viața ca o carte de bucate” din colecția „Destine controversate”, editată de Integral, disponibilă la prețul promoțional de 14,99 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.
TRANDAFIRI MOLDOVENEȘTI
Ingrediente:
1 kg carne de porc
300 grame slănină fragedă
usturoi
ulei
miez de pâine
lapte călduț (o ceașcă)
coriandru
cimbru
sare
piper
maţe subţiri
Mod de preparare: Treci carnea prin maşina de tocat, adaugi condimentele şi slănina tăiată cubuleţe mici, cu latura de 1-2 cm. Usturoiul se foloseşte ca mujdei subțiat cu puțin ulei, pentru ca pasta de carne, la care se poate adăuga și o mână de miez de pâine înmuiat în lapte, să alunece uşor. Montezi pâlnia la maşina de tocat şi umpli cârnaţii, după care îi pui la zvântat câteva zile. Se consumă proaspeţi, prăjiți în untură curată (preferabil, de rață sau gâscă).
Puteți comandaCĂRȚI cu aceeași tematică AICI: www.eintegral.ro
OFERTĂ SPECIALĂ!
Pachet cărți Bucătărescu I numai 70 lei – 7 titluri!
1. Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată;
2. Reţete vechi româneşti reinventate;
3. Retete vegetariene cu „gust” de carne;
5. Retete exotice cu peste si fructe de mare „pe gustul românilor”;
6. Rețete de Paște reinterpretate;
7. Alfabetul mâncării sănătoase
Pachet cărți Bucătărescu II numai 70 lei – 7 titluri!
1. Cel mai trăznit manual de gătit pentru copii;
2. Confesiunile unui bucătar fericit;
6. Rețete de suflet – Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești;
7. Pomana porcului și alte secrete ale bucătăriei de Crăciun