RETETE ROMANESTI TRADITIONALE:
Matache Măcelarul. Rețete cu dichis de altădată
Rețete vechi românești reinterpretate
Retete de suflet – Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești
Postul Sfintelor Paști este unul aspru (dar cu ajutorul Atoateziditorului nu ne pare o mare osândă), Părinții Bisericii au rânduit ca trecerea de la mâncarea de dulce la cea de post să se facă lin precum înoată peștele în apă. În Săptămâna Albă credincioșii se înfruptă, pe lângă bucatele de post și cu lapte, brânză, ouă și pește. Întotdeauna înaintea Lăsatului sec, de brânză sau de carne, este o săptămână cu harţi, atât miercurea cât şi vinerea, ceea ce înseamnă că Biserica dă dezlegare creștinilor să pună pe mesele lor mai multă mâncare de dulce, ca să prindă putere încât să poată posti mai apoi fără gânduri ademenitoare, dopă cum ne spune și Kera Calița de la Locanta Jaristea.
Pachet Poveștile Jariștei – 3 volume – 150 lei (preț inițial: 180 lei)!
Pachetul conține cărțile
2. Tainica inimă a Bucurescilor
3. Plăcerile păcătoase ale gastronomiei
Puteți comandaCĂRȚI cu aceeași tematică AICI: www.eintegral.ro
Această duminică mai este numită şi Duminica Lăsatului sec de carne, deoarece în mod tradiţional, este ultima zi în care se mănâncă bucate din carne înainte de Sfintele Paşti. În săptămâna care urmează, creştinii ortodocşi se opresc de la mâncatul carnii, dar mai pot gusta din ouă, lapte și brânză. Din acest motiv, săptămâna care urmează mai este numită şi Săptămâna Albă.
Pe masă, sunt orânduite tipsii cu stacoji și raci, stropiți cu picuri groși de lămâie, bibilici fripte în hârtie, boluri cu măduvă dreasă cu hrean și bulion alb din carne ciolănoasă de vacă, cârnăciori din mușchiuleț de iepure și uger fraged de vițică, piftii din creste de cocoș, felii groscioare de pâine mozaic („mestecăm într-un castron 200 grame unt cu 150 grame sardele de Lissa curățite, tocate și date prin sită, până se fac ca spuma, adăugându-le 200 grame limbă, 200 grame șuncă – fierte, 6 ouă fierte, 60 grame capere, toate tăiate în cuburi foarte mici, apoi puse în untul cu sardele și bine mestecate; scoatem cu coada unei linguri miezul unei franzele lungi, dar nu prea mare, și o umplem bine cu compoziția, lăsând-o să stea la un loc rece o zi, apoi o tăiem în felii ca un deget de groase”), croșete de migdale cu apă de flori de portocale, gogoșele cu jumări și miere, cataifuri din cele turcești și alte cofeturi, la care se aduc ulcele cu vin dulce de Cotnari și alte asemenea licori.
Pachet cărți Bucătărescu I numai 70 lei – 7 titluri!
1. Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată;
2. Reţete vechi româneşti reinventate;
3. Retete vegetariene cu „gust” de carne;
5. Retete exotice cu peste si fructe de mare „pe gustul românilor”;
6. Rețete de Paște reinterpretate;
7. Alfabetul mâncării sănătoase
Pachet cărți Bucătărescu II numai 70 lei – 7 titluri!
1. Cel mai trăznit manual de gătit pentru copii;
2. Confesiunile unui bucătar fericit;
6. Rețete de suflet – Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești;
7. Pomana porcului și alte secrete ale bucătăriei de Crăciun