Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată
Reţete vechi româneşti reinventate
CRENVURȘTI DE CASĂ
Ingrediente:
1,3 kg carne de porc
900 grame carne de vită
3 linguri paprika
3 linguri miere
2 lingurițe pudră de usturoi
1 lingură bobițe de muștar măcinate
1 lingură sare
2 lingurițe piper măcinat
2 lingurițe coriandru măcinat
1 linguriță nucșoară
1 linguriță cardamon
1 cană lapte praf
2 căni apă rece
Mod de preparare: Taie carnea în bucățele și dă-o prin mașina de tocat. Adaugă toate mirodeniile, amestecă temeinic și mărunțește bine carnea, într-un robot de bucătărie. Lasă apoi mixtura la frigider pentru 30 de minute.
Pune din nou, puțin câte puțin, carnea în robotul de bucătărie și mixează până va arăta ca o pastă. Adaugă puțină apă dacă e nevoie.
Umple mațele de oaie cu pasta de carne și pune crenvurștii la fiert.
OFERTĂ SPECIALĂ!
Pachet cărți Bucătărescu I numai 70 lei – 7 titluri!
1. Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată;
2. Reţete vechi româneşti reinventate;
3. Retete vegetariene cu „gust” de carne;
5. Retete exotice cu peste si fructe de mare „pe gustul românilor”;
6. Rețete de Paște reinterpretate;
7. Alfabetul mâncării sănătoase
FRIPTURĂ DIN CARNE DE PORC MARINATĂ
Ingrediente:
2 kg pulpă de porc
1 ceaşcă smântână
½ linguriţă făină
sare
Pentru marinadă:
¼ l vin alb
¼ l oţet
2 cepe
1 morcov
1 fir pătrunjel
3 căţei usturoi
foaie dafin
1 frunză ţelină
10 boabe piper
sare
Mod de preparare: Se alege o bucată de pulpă. Se pun la fiert, pentru marinată, vinul şi oţetul, ceapa şi morcovul tăiate felii, usturoiul, un fir de pătrunjel, o foaie de dafin, o frunză de ţelină, sare, boabe de piper. Se aşază carnea într-un vas de pământ. Se toarnă deasupra marinata răcorită şi se ţine o zi, întorcând carnea de câteva ori pe o parte şi pe alta. Cu 2 ½ ore înainte de masă se scoate carnea din marinată, se scurge bine şi se pune într-o tavă la cuptor fără nimic altceva, să se rumenească pe o parte şi alta. După ½ oră se toarnă marinata deasupra cu tot ce se află în ea şi se lasă să fiarbă înăbuşit încă 1 ½ oră, udând carnea din când în când cu zeama din tavă. Dacă scade prea mult se mai adaugă câte puţină apă. Când friptura este gata, se scoate şi ţine la cald. Sosul din cratiţă se scurge de grăsime şi se lasă să dea câteva clocote cu 2 linguri de apă şi un vârf de cuţit de piper. Separat se amestecă o ceaşcă de smântână cu un vârf de linguriţă de făină, se adaugă sosul prin sită şi se lasă să mai dea un clocot pe maşină. Se taie friptura, se aşază pe farfurie, se toarnă câteva linguri de sos deasupra, iar restul se serveşte în sosieră.
GOGOȘI CU JUMĂRI
lngrediente & Mod de preparare: Se taie 1/4 kilograme jumări foarte fin, se pun pe scândură împreună cu 140 grame de untură de porc şi 500 grame făină; acestea se măsoară exact, apoi se amestecă bine şi se face un aluat cu 20 grame drojdie topită în 1/2 de pahar şi 2 ouă întregi, se bate bine cu sucitorul, se întinde într-o foaie de grosimea unui 1/2 deget, se scot gogoşi potrivite, se pun pe o tavă unsă cu untură şi se lasă să crească acoperite, apoi se ung cu ou bătut şi se coc până se rumenesc frumos. (Carte de bucate „Florica”, 1930)
Aceste gogoși foarte gustoase fac din jumări vedetele incontestabile ale produselor din grăsime de porc. Le-aș vedea discret presărate cu un amestec de boia dulce (două părți), boia iute (o parte) și pudră de usturoi înainte de servire.
Puteți comandaCĂRȚI cu aceeași tematică AICI: www.eintegral.ro
Pachet cărți Bucătărescu II numai 70 lei – 7 titluri!
1. Cel mai trăznit manual de gătit pentru copii;
2. Confesiunile unui bucătar fericit;
6. Rețete de suflet – Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești;
7. Pomana porcului și alte secrete ale bucătăriei de Crăciun