RETETE VECHI:Bucataria Balkaniei
Reţete vechi româneşti reinventate
Papricașul de pui cu smântână este poate unul din cele mai populare feluri de mâncare din regiune. Denumirea de „papricaş” dovedește specificul ardelenesc, venind de la „paprika”, respectiv boiaua de ardei. În Banat, ca și în Ardeal, papricaşul de pui este unul din felurile de mâncare iubite, iar gătitul lui se poate face în zeci de feluri.
INGREDIENTE: Avem nevoie de 4-6 pulpe de pui, 2 linguri de ulei, 2-3 cepe mici, 1-2 linguri de făină albă, boia de ardei, sare, un pahar de smântână, verdeaţă, dafin, câțiva căței de usturoi.
CUM SE FACE: „Pulpele dolofane se pun la prăjit în ulei, până când se rumenesc bine pe toate părţile, apoi se dau deoparte. În acelaşi ulei se pune la călit ceapa tăiată foarte mărunt, până devine lucioasă, apoi se cheltuiesc mirodeniile, boiaua, usturoiul şi carnea galbenă de pui, după care se întregește cu apă fierbinte. Se lasă la fiert până când carnea devine moale, după care mai bolborosește câteva clipe la foc, fără capac, să mai scadă sosul. Separat, se amestecă făina cu smântâna, fără temere că se face cocoloaşe. Rămâne să se toarnă lin peste carne şi se mai îngăduie câteva clocote. La sfârșit, se adaugă verdeaţa şi se lasă acoperit, după ce s-a oprit focul, să-și ia gustul și mirosul. Eu mănânc papricașul cu leuștean, având un miros mult mai pătrunzător decât pătrunjelul și dă un chef mai mare la mâncat”, ne îmbie Kera Calița, jupâneasa de la Locanta Jaristea.
OFERTĂ SPECIALĂ!
Pachet cărți Bucătărescu I numai 70 lei – 7 titluri!
1. Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată;
2. Reţete vechi româneşti reinventate;
3. Retete vegetariene cu „gust” de carne;
5. Retete exotice cu peste si fructe de mare „pe gustul românilor”;
6. Rețete de Paște reinterpretate;
7. Alfabetul mâncării sănătoase
Pachet cărți Bucătărescu II numai 70 lei – 7 titluri!
1. Cel mai trăznit manual de gătit pentru copii;
2. Confesiunile unui bucătar fericit;
6. Rețete de suflet – Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești;
7. Pomana porcului și alte secrete ale bucătăriei de Crăciun