Pâinea cu maia
Maiaua este un produs din făină și apă ce fermentează îndelung cu ajutorul unor bacterii numite Lactobacillus care consumă zahăr și formează gaze de dioxid de carbon și hidrogen. Maiaua este saracă în drojdie (spre deosebire de drojdia comercială – foarte concentrată), astfel timpul necesar dospirii este mult mai lung. Gustul pâinii cu maia este ușor acru si are o aromă distinctă, lucru datorat prezenței acizilor lactic și acetic produși de lactobacili. Cultura de maia se perpetuează de la o hrănire la alta.
Din fermentarea naturală a aluatului cu maia rezultă o mulțime de avantaje asupra sănătății, în opoziție cu pâinea comercială ce folosește prea multă drojdie (crescută controlat în laborator) și este fabricată foarte rapid. Iată câteva dintre aceste avantaje:
-glutenul devine mai tolerabil pentru organism
-glutenul (responsabil pentru probleme de absorbție precară, artrite, afecțiuni autoimune, diabet, etc) prezent în făină este sănătos
pentru consum doar atunci cand este fermentat corespunzător, altfel el poate fi unul dintre cele mai alergene produse pe care le
consumăm
-este benefică pentru flora intestinală
Pâinea dospită natural, datorită beneficiilor fermenților, recrează treptat populația de bacterii digestive din tractul intestinal, rezultând o îmbunătăţire a digestiei și eliminării. Tot bacteriile conţinute de maia sunt responsabile pentru oprirea dezvoltării candidei, în vreme ce drojdia comercială o favorizează.
În vreme ce painea obținută cu drojdie comercială începe să se altereze după ce a fost scoasă din cuptor, pâinea cu maia continuă pentru câteva zile să se îmbunătățească nutritiv deoarece drojdia naturală din interiorul ei încă mai lucrează.
Pentru ca fermentarea / dospirea durează mai mult decât la o pâine cu drojdie, procesul tehnologic este unul de durată. O pâine este gata – de când frămânți aluatul și până o scoți din cuptor – între 24 ore și 48 ore. Este o pâine consistentă, o pâine grea și umedă, puțin aerată (în funcție de tipul de făină folosită)
Pentru diferite rețete, CARMEN POP – fondatoarea FLOUR POWER Bakery – amestecă făinuri antice din culturi controlate de grâne. Spelta, kamut, orz, ovăz, farro în combinații variate dau un gust minunat pâinii.
Pentru a-i îmbunătăți gustul, folosește diferite umpluturi. Așa rezultă pâine cu semințe (de in, de floarea soarelui, de susan), cu măsline sau cu brânzeturi dure (gouda, mimolette si cheddar), cu rosii uscate.
Făina este de la o moară micuță din Italia, măcinată pe piatra și care provine din culturi controlate si certificate. Se folosește făină albă, făină integrală, făină de secară, făină de spelta, făină de grâu durum, multicereale și grâne antice.
Programul de copt la FLOUR POWER BAKERY
Marti: pâine integrală, grâu dur (semola), hrișcă, secară, „pain de mie” și chifle cu unt
Joi: pâine albă, cu semințe, cu măsline, cu brânzeturi, roșii uscate, „pain de mie”, hrișcă și multicereale.
Atenție! Pentru pâinile de marți se trimite mesaj duminica și pentru cele de joi luni!
Toate pâinile se fac numai cu o comandă prealabilă.
În restul zilelor, puteți găsi o parte din pâinile Flour Power Bakery, la magazinul Messange, la băcania Nasul Roșu (Floreasca) sau la Delicateria Francesca (str. Mihai Eminescu)
FLOUR POWER BAKERY – 0722748981
Pâinile au 500 grame și costă 12-17 lei, „cărămida” de secară cântărește 400 grame – 12 lei, bagheta 300 grame – 8 lei, ciabatta 300 grame – 6 lei, chiflele 60 grame – 2,5-3,5 lei.
OFERTĂ SPECIALĂ DE PAȘTE:
-cozonac cu nucă, rahat și cacao 800 grame – 65 lei
-pască cu brânză dulce și stafide 600 grame – 65 lei