A mânca-mâncare. A bea-…bere! Nimic mai firesc, nu? Mâncarea făcută la cazan și berea fermentată în alambic – această alianță naturală poate fi desăvârșită pe tărâmul creativității culinare. Mâncarea este savuroasă când e întovărășită de o halbă de bere dar poate fi și mai bună atunci când berea de calitate devine ingredient gastronomic.
A găti cu bere este un privilegiu pentru un bucătar. Berea aduce cu sine o zestre de arome, menite să intensifice gustul mâncării, însă aceasta nu este deloc singura sa virtute. Berea este deopotrivă aliment, condiment și remediu. De asemenea, face minuni și în cosmetică, tenul și părul doamnelor având a-i aduce mulțumiri speciale.
Însă, dincolo de toate însușirile care o consacră în chip de panaceu universal, berea rămâne ceea ce a fost dintotdeauna: un elixir miraculos, care potolește setea și stimulează creativ asocierile gastronomice. Terapia culinară cu bere este nu doar posibilă, ci și savuroasă, mai ales în condițiile în care partenerul mesei și, în egală măsură, ingredientul de bază, pandantul cărnii, peștelui, legumelor, fructelor, făinii, brânzei sau, chiar, al laptelui (precum în faimoasa rețetă a supei bavareze evocată în carte) este o băutură cu totul specială, cu miros persistent de hamei și gust aromat de caramalț sau, după caz, una cu gustul subtil fructat și cu o aluzie de busuioc, dată de malțul de grâu încolțit.
Multe alte povești și rețete inedite în cartea lui Dan-Silviu Boerescu Terapia culinară cu bere. Rețete și experimente gastronomice din colecția „Bucătărescu” editată de Integral & powered by Libertatea, disponibilă în rețeaua InMedio și la standurile de difuzare a presei la prețul promoțional de 17 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.
5 EFECTE POZITIVE ALE CONSUMULUI MODERAT DE BERE
Berea răcorește …și nu numai! În mijlocul verii, berea se numără fără îndoială printre alegerile care ne răcoresc. Fie că preferăm berea cu alcool, fără alcool, blondă sau brună, studiile internaționale demonstrează însă și posibile efecte pozitive asupra organismului uman.
1.Diabetul de tip II: Un consum moderat de bere, combinat cu o dietă bazată pe alimente precum peștele, fructele, legumele și uleiul de măsline, poate avea un rol pozitiv în combaterea diabetului de tip II. Acest efect este datorat în principal vitaminelor, acidului folic, fierului și calciului care se regăsesc în bere.
2.Bolile cardiace: Consumul de bere în cantități moderate poate contribui la o incidență mai mică a infarcturilor sau a altor afecțiuni ale inimii. În cazurile persoanelor care au consumat moderat bere au fost identificate modificări pozitive ale nivelul compoziţiei chimice a sângelui, modificări asociate cu un risc scăzut de apariţie a bolilor cardiace.
3.Pietrele la rinichi: Introducerea unui consum moderat de bere în dietă poate scădea riscul de apariție a pietrelor la rinichi, cu până la 40%. Performanța obținută de bere nu a fost egalată de nicio altă băutură, fie ea alcoolică sau nonalcoolică, incluzând laptele, sucurile de fructe și ceaiul. Aceste efecte pozitive se datorează conținutului redus de alcool și volumului de apă conținut de bere, ce concură la creșterea fluxului de fluide, reducând astfel riscul acumulării de pietre.
4.Boala Parkinson: Consumul moderat și regulat de bere poate fi una dintre strategiile de reducere a riscului de apariție a bolii Parkinson. O posibilă explicație a rolului pe care berea îl poate avea în prevenirea apariției bolii Parkinson ține de ingredientele sale naturale. Boala Parkinson este o boală neurologică progresivă, care implică diminuarea numărului de neuroni, iar berea conține o cantitate mare de purină, care poate lucra sinergic cu etanolul pentru a mări nivelul de acid uric rezultat din metabolism.
5.Cataractă: Berea, în special cea brună, poate reduce riscul de cataractă cu până la 50%. Antioxidanții prezenți în bere protejează celulele din ochi, numite mitocondrii. Mitocondriile deteriorate pot conduce la o incidență crescută a cataractei, ele fiind responsabile pentru transformarea glucozei în energie.
Consumul moderat de bere, recomandat persoanelor sănătoase, trebuie completat de un stil de viaţă echilibrat şi de o alimentaţie corespunzătoare, atrag atenţia membrii Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie. Un consum moderat de bere înseamnă o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbaţi şi 330 ml/zi pentru femei, cu o concentrație alcoolică de maximum 5%.
Multe alte povești și rețete inedite în cartea lui Dan-Silviu Boerescu Terapia culinară cu bere. Rețete și experimente gastronomice din colecția „Bucătărescu” editată de Integral & powered by Libertatea, disponibilă în rețeaua InMedio și la standurile de difuzare a presei la prețul promoțional de 17 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.
3 REȚETE SAVUROASE CU BERE DE LA BUCĂTĂRESCU
Omletă cu cireșe și bere
Omleta, frittata, papara, ouăle bătute în fel și chip, apoi prăjite cu te miri ce, de la bacon la feliuțe rotunde de cârnat afumat, rămâne una dintre cele mai atractive paradigme culinare ale Planetei. Bineînțeles, au apărut nenumărate inovații, zodia nutriției „sănătoase” impunând omleta dietetică numai din albușuri, numai că Bucătărescu este atras de cu totul alte combinații „fusion”. De pildă, îi plac la nebunie omletele cu …fructe!
INGREDIENTE
6 ouă de țară
6 lingurițe de bere
1 ceapă mică tăiată fin
3 linguri ulei de prăjit
6 cireșe fără sâmburi, tăiate pe jumătate
1/2 linguriță sare de mare
6 triunghiuri de pâine neagră
MOD DE PREPARARE
Se călește ceapa ușor în ulei, până începe să devină aurie. Separat, se bat ouăle cu berea, incorporând și sarea. La final, se pun și jumătățile de cireșe, neapărat roșii! Acest amestec se răstoarnă în tigaie și se prăjește uniform, pe ambele părți. Se lasă să se răcească puțin, se taie în triunghiuri și se suprapun bucăților de pâine.
SERVIRE
Pe farfurie, acestei omlete i se pot adăuga o mulțime de delicii, de la frunze de portulacă la fâșii crocante de bacon, însă omleta rezistă și în sine, fără artificii culinare. Poate, doar, se poate intercala sandvișului, în plan median, un triunghi de cașcaval afumat.
Supă de bere cu găluște de ficat
POVESTE
Praga este și ea renumită pentru berea ei, în jurul căreia a dezvoltat o întreagă cultură, nu în ultimul rând culinară. Această rețetă de bere se fandosește cu un element de gală, adorat de gurmanzi – senzaționalele găluște de ficat, replica inedită a cehilor la foie gras. Doar că, în Boemia nu se folosește ficat de gâscă îndopată, ci ficat de vițel.
INGREDIENTE
300 gr ficat de vițel
1 felii de pâine uscată
100 ml lapte
1 ceapă mică tocată foarte fin
2 lingurițe pătrunjel verde tocat
3 linguri de făină
2 linguri pesmet
2 ouă
1linguriță sare
50 gr unt
500 ml supă de vită
500 ml bere
MOD DE PREPARARE
Pâinea se înmoaie în lapte, apoi se scurge și se rupe/taie în bucățele foarte mici, care se amestecă ușor cu ceapa călită în unt până ce a devenit translucidă. Ficatul de vițel se toacă foarte fin de mână sau la mașină, apoi se integrează compoziției împreună cu ouăle bătute, pătrunjelul și sarea. Compoziția finală se ține la rece 60 minute, apoi se formează găluștele și se tăvălesc prin făina amestecată cu pesmet. Înainte de a fi puse la fiert, găluștele, cu diametrul de 3-4 centimetri, trebuie să capete o consistență elastică. Găluștele fierb în supă până ce se ridică toate la suprafață, apoi se toarnă berea și mai fierb împreună, la foc mediu spre mic 12-15 minute, până ce lichidul scade cam o treime.
SERVIRE
La așa o minunăție de supă, oare ce s-ar mai putea adăuga? După gust, măghiran sau leuștean și niște crutoane frecate un pic cu usturoi. În Balcani, ar mai merge și un ardei roșu iute…
Mâncare de fasole cu piersici și bere
POVESTE
Bucătărescu a avut, în câteva rânduri, ocazia să fiu MC-ul show-ului live pe care campionii mondiali de barbecue „Don Camillo” Tomanek și „Don Caruso” Marcus Greulich îl susțineau în fiecare an la București împreună cu Big Green Egg. Rețeta aceasta a învățat-o de la ei și marele secret stă în câteva picături de Jack Daniel*s. Ce se întâmplă, oare, dacă punem și un pahar bun de bere neagră?
INGREDIENTE
500 gr fasole roșie
1 linguriță sare
3/4 linguriță piper proaspăt măcinat
2 cepe albe tocate foarte fin
1 felii bacon
500 ml pastă de roșii
200 ml bere
1 1/2 linguriță Tabasco
5 boabe ienibahar
1 compot piersici mare
MOD DE PREPARARE
Baconul se feliază fâșii, se trage la tigaie până lasă suficientă grăsime pentru a sota ceapa, după ce am scos bucățile de bacon prăjite. Separat, se pregătește fasolea, ținută peste noapte la umflat în apă rece cu sare. (Se poate sări peste această etapă, folosind două cutii cu fasole roșie conservată, spălând bine boabele înaintea folosirii.) Grăsimea cu ceapă se transferă într-o oală suficient de mare pentru a adăuga fasolea fiartă în două ape și scursă bine, împreună cu pasta de roșii diluată cu bere. Se fierbe amestecul la foc mic 30 minute, apoi se adaugă sarea și piperul, ienibaharul, fâșiuțele de bacon, puțin Tabasco și bucățile de piersică din compot fără zeamă, care se poate adăuga la urmă, după gust. Se mai fierb toate la un loc, la foc mediu, 15-20 minute.
SERVIRE
Cârnăciorii bine prăjiți, pieptul de porc gătit slow cooking cu multe arome, costițele picante unse cu miere înaintea ultimei reprize de grătar – aproape tot ceea ce face deliciul unui barbecue tradițional poate reclama, în chip legitim, o porție bună de fasole astfel pregătită, în chip de garnitură supremă.
Multe alte povești și rețete inedite în cartea lui Dan-Silviu Boerescu Terapia culinară cu bere. Rețete și experimente gastronomice din colecția „Bucătărescu” editată de Integral & powered by Libertatea, disponibilă în rețeaua InMedio și la standurile de difuzare a presei la prețul promoțional de 17 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.