Studentia este perioada care te caleste, poate de aceea este, pentru multi, etapa cea mai frumoasa din viata, plina de amintiri, de momente amuzante sau mai grele, dar placute toate. Pe langa traiul in comun cu colegii de camera sau de palier, perioadele agitate din sesiune, libertatea propriului drum, unul dintre lucrurile estentiale din acei ani traiti la camin este pachetul de acasa pentru ca da, mancarea de la mama este si va ramane cea mai buna.
Conserva, prietenul la nevoie al studentului
Dar cum se descurcau si inca o fac studentii cand frigiderele ramaneau goale? Unul dintre prietenii de baza din acele momente era, clar, conserva. Cu mancare gatita, fasole, porumb fiert, pate, carne sau peste, cutia metalica de pe rafturi este inca solutia cea mai rapida pentru orice student care vrea sa faca fata examenelor, proiectelor, studiului, socializarii, iesirilor in oras, orelor de curs si activitatilor adiacente vietii de camin.
Studentii sunt recunoscuti pentru felul in care se descurca cu putin si in orice situatie, folosindu-și creativitatea pentru a incropi un adevarat festin culinar. Daca raman in pana de idei si de mancare, studentii nu au o problema de rezolvat, ci o solutie de aplicat. Rezultatele vor fi delicioase sau indoielnice, dupa talentele fiecaruia, dar acest aspect este prea putin important cand foamea si pofta rascolesc stomacul. O rezerva considerabila in frigider cu toate sortimentele conservelor Eva inseamna inspiratia pentru cel putin o saptamana de gatit pentru ca acestea pot fi, fara nicio pretentie, mic dejun, pranz sau cina. Pentru o mamaliguta cu sardine nu e nevoie decat de o cratita, putin malai si sare si de o conserva Eva sardine in ulei vegetal. Si uite asa, simplu, te poti alege cu o masa calda pe cinste, ca la mama acasa. Dar fii generos cu cantitatile pentru ca nu vei scapa de compania colegilor de camin.
Sandvisurile si patiseria
Studentia vine la pachet cu experienta, iar mancarea acelor ani e si ea facuta sandvici de cele mai multe ori. Salamul si cascavalul intre doua felii de paine ratacite in servieta plina de cursuri este ceva obisnuit pentru tinerii la inceput de drum. Dar, cum acestea dispar odata cu prima pauza, studentii iau cu asalt patiseriile de langa facultati. Covrigi, strudele, placinte, shaorma sau felii de pizza ajung sa fie parte din meniul zilnic al studentului zilelor noastre.
A ce miroase prin camin?
Resoul nu a disparut, cel putin nu din camerele de camin, iar daca ai noroc, poti folosi, asteptand la rand, chiar si cuptorul sau plita din oficiu. Metoda de pregatire nu conteaza insa, atat timp cat iti astamperi foame cu vinete coapte, pizza semipreparata, supa la plic, fasole iahnie cu pui sau vita din conserva, piure de cartofi, pilaf, cartofi prajiti, paste cu ketchup, omleta, taitei cu lapte sau pui prajit. Dar ce te faci cand se termina si banii, si rezervele de mancare? Mancatul cu cheta din camin se poate transforma intr-o petrecere pe care nimeni de pe palier nu vrea s-o rateze.
Masa de duminica seara
Duminica se mananca in familie, dar nu si in studentie, cand acest obicei se transforma in cina cu colegii de camera. La final de weekend, studentii se aduna de prin provincii, carand cu ei sacose burdusite cu cele mai gustoase si felurite mancaruri de la parinti si pun la bataie ce au mai bun. Sau nu. De multe ori, dupa festinul de duminica, frigiderele se golesc considerabil, dar nicio fericire nu e mai mare ca aceasta, cand poti manca pe saturate ciorba radauteana, sarmale, carnaciori prajiti, zacusca, muraturi, salata cu ciuperci si maioneza, salata boeuf, saratele, prajituri si multe altele. Cand nu va mai fi nimic de mancat din pachetul de la inceputul saptamanii, feliile de paine cu pate sau cu unt si gem nu te vor dezamagi niciodata. Ele vor fi mereu alaturi de tine, in cele mai grele zile pentru ca mereu se va gasi pe sub pat vreun borcan uitat, de cand jubilai printre bunatatile de acasa.
Fie ca ai avut parte de mancatul la cantina cu 5 lei, pret in care intra o ciorba la cazan, o iahnie cu salata de varza si chiar un ecler, fie ca ai strabatut distantele laolalta cu alti studenti care carau, ca si tine, bagaje pline ochi cu mancare sau ti-ai testat talentele de bucatar pregatind mamaliga cu branza si cele mai ingenioase omlete, importante sunt amintirile, faptul ca ai ales sa imparti si sa strabati acea perioada ca un adevarat temerar.