Mos Nicolae nu este, asa, un simplu mos, ci unul chiar moralizator. Poate fi un mos dragut sau unul cam incapatanat cateodata in a nu le oferi copiilor ceea ce acestia asteapta cu atata nerabdare. Bucuria de a darui ramane, insa, una dintre fericirile vietii, iar acest lucru poate schimba perspectiva celor mici asupra rolului lor.
Nu o nuielusa, ci un pom intreg
Uneori, a vedea lucrurile din afara, alegand o abordare altfel gandita, poate avea rezultate mult mai constructive decat metodele conventionale. De ce sa-i arati copilului ca greseste printr-o nuielusa in cizme, aducand tristete intr-un moment care ar trebui sa bucure? De ce sa nu-i arati ca poate fi mai bun plantand un pom pe care Mos Nicolae i l-a daruit? De ce nu ai schimba pedeapsa originala cu o activitate care sa aduca o preocupare sanatoasa in viata copilului tau? Exista la Jardina.eu puieti de pomisori pitici care se vor potrivi perfect in ghetele copiilor pentru Mos Nicolae din acest an. Poti alege un mar pitic precum Baya Marisa pe care sa-l plantezi impreuna cu nazdravanul anului in gradina sau ii poti conduce pasii spre propriile amintiri din copilarie tentandu-l cu un cires pitic Regina. Va avea sansa sa-i ingrijeasca si sa traiasca momentul culesului ca pe o rasplata a muncii sale.
Construieste impreuna cu copilul tau printr-o atitudine pozitiva!
Pedepsele au rolul lor, dar nu sunt cele mai indicate forme de a responsabiliza copiii. Este de preferat sa cauti alte alternative din care acestia sa inteleaga ceea ce doresti sa le transmiti. Copiii se plictisesc repede si trebuie sa le sustii dorinta de activitate. Vei evita manifestarile exagerate ale acestora daca vei anticipa nevoia lor de fi in continua explorare, cantand, jucandu-te cu ei, desenand sau abordand o activitate care le face placere.
De multe ori, rabdarea nu este atuul oamenilor mari, dar aceasta este primordiala in procesul de educare, deoarece este nevoie de o perioada mai lunga pentru ca un copil sa deprinda anumite invataminte. Nu te grabi sa pedepsesti un copil care a facut ceva rau daca acesta nu a stiut inainte ca nu face bine. Acorda timp explicatiilor! Constientizarea binelui oferit de temele facute da rezultate mai bune decat o pedeapsa pentru neindeplinirea acestora. Abia dupa repetarea evenimentului, poate interveni pedeapsa, care poate consta in ajutorul copilului la treburile din casa. Asa va deprinde aptitudini noi si va invata ca ceea ce primeste nu i se cuvine, ci se obtine prin munca.
Alternativele le plac mai mult copiilor decat ordinele. Astfel, in loc de a-i spune copilului ca trebuie sa-si stranga jucariile, intreaba-l cand doreste sa faca acest lucru: inainte de a se uita la desene animate sau dupa. El va intelege ca doresti ceva de la el, dar nu ca pe o cerinta obligatorie care genereaza automat nevoia de aparare, ci ca pe un fapt de indeplinit asupra caruia el poate alege. Daca ii vei vorbi si de la aceeasi inaltime, vei acorda copilului incredere pentru ca se discuta de la egal la egal.
Timpul petrecut in natura, dar si cel alaturi de alti copii este foarte important in dezvoltarea acestora. Lasa-l pe copil sa se descurce in relatiile cu cei de seama lui, sa comunice si sa se joace cu acestia, sa rezolve impreuna cu ceilalti situatiile conflictuale. Daca un copil cade, lasa-l sa se ridice singur, daca se murdareste pe haine, nu-i strica jocul! Nu te grabi sa-l pedepsesti cu exilarea in casa, ci ofera-i o alternativa de a medita la greseala lui in aer liber. Astfel, va obtine si o gura de aer proaspat care il va ajuta sa se linisteasca.
Puterea exemplului
Copiii reproduc din ceea ce vad in jurul lor. De aceea, e bine sa le citesti sau, in loc de a-i pedepsi cu privarea fata de prieteni, ofera-le prieteni in carti! Pedepse se pot gasi multe, dar majoritatea inhiba copilul. Foloseste-ti imaginatia in a oferi alternative constructive la acestea, iar rezultatele vor fi un copil care va creste sanatos si frumos.
↧
Jardina.eu: Da nuielusa lui MOS NICOLAE pe un pomisor!
↧