Uneori, e nevoie de mai mult decat munca si grija ta pentru ca o gradina sa prinda contur. Cateodata, natura isi face de cap si da frau liber capriciilor care se rasfrang in mod direct asupra plantelor pe care le-ai sadit. Daca ar fi dupa bunul plac al acesteia, roadele s-ar cam lasa asteptate. De aceea, Alina Buhna, owner al brand-ului Jardina.eu, recomanda celor care vor rezultate sigure, amenajarea unei sere.
Ce trebuie sa stii pentru a-ti construi o sera?
„Sera sau solarul este un mediu care permite controlul factorilor climatici si externi, tinand recolta departe de multe dintre efectele daunatoare, creste productivitatea si, prin urmare, profitabilitatea de pe urma acestuia”, ne spune Alina Buhna. Cu siguranta aceste motive sunt suficiente pentru a lua initiativa usurarii muncii cu ajutorul unei sere.
In primul rand, e bine sa stii cat de mare va trebui sa fie sera. Pentru ca o familie de 4 persoane sa-si asigure necesarul de fructe si legume intr-un an, sunt necesari aproximativ 15 metri patrati. Pe langa spatiul destinat plantarii, e nevoie de spatiu in plus de manevra proprie si a uneltelor. Totusi, nu poti face din toata gradina o sera pentru ca aceasta si-ar pierde din farmec, mai ales daca ea e doar pentru consum casnic.
„Alegerea locului pentru un solar trebuie sa tina cont de cativa factori: pozitionarea intr-un loc luminos, de preferat fara pomi in jur, dar la adapost fata de vanturi puternice, eventual in apropierea unei dependinte; umiditatea terenului care trebuie sa fie scazuta in perioada de iernare; amplasarea putin in panta si la inaltime daca exista pericol de inundatii sau posibilitatea stagnarii apei; fertilitatea pamantului trebuie controlata cu ingrasaminte naturale sau prin inlocuire cu un sol bun de padure sau necultivat, iar afanarea si drenarea se poate face prin sapare si amestecul cu nisip” declara Alina Buhna, owner Jardina.eu. „Costurile unei sere de gradina variaza in functie de marimea si de complexitatea constructiei, de durabilitatea dorita si de disponibilitatea materialelor. O sera construita cu propriile forte va necesita imbunatatiri permanente daca aceasta se va face din start cu costuri minimale, de aceea e bine sa faceti alegerea potrivita cu spatiul si nevoile personale” mai adauga Alina Buhna.
Pasii propru-zisi in constructia unei sere
O sera, ca orice constructie, porneste cu structura. Aceasta trebuie sa fie usoara, rezistenta si bine ancorata, dar minimalista pentru a lasa cat mai mult loc patrunderii luminii solare. Dupa structura, pentru sera se va tine cont de proprietatile foliei transparente care nu trebuie sa se coloreze in galben din cauza luminii solare, ci sa fie o conductoare cat mai buna a luminii. De asemenea, folia trebuie sa fie rezistenta la rupere. Aceasta poate fi inlocuita cu geamuri sau placi policarbonate transparente.
Daca se opteaza pentru un solar de tip tunel, trebuie ca acesta sa fie cat mai scurt pentru a permite ventilarea. Este o varianta de sera usor de construit, fiind necesare bare de otel in forma de arc, folii transparente de calitate si sisteme de prindere oferite de producatorii de materiale din domeniu. Acesta este un tip de solar care necesita reconditionari permanente, dar prezinta avantajul scurgerii rapide a apei de pe acoperis. Pentru o suprafata de 6mx8m e nevoie de 4 arce din teava de otel cu diametru de 16 mm care vor forma un solar de 2.5 m inalțime și 6 m lungime. Pentru o mai buna rezistenta a structurii, arcele se pot prinde in pamant cu ajutorul unor stalpi mici din beton armat, dar si prin tarusi. Intre stalpi, se creeaza o retea de sarma galvanizata de 2 mm, cu firele dispuse la 35 cm distanta unele fata de altele. Foliile de polietilena transperanta se prind cu chingi din material textil, iar capetele acesteia vor fi ancorate in santuri acoperite cu pamant, sapate la marginea constructiei. Suplimentar, se mai sapa un sant de garda, cu scurgere intr-un sant colector cu rol de a prelua apa scursa de pe invelitoare.
Pentru o sera cu acoperis in doua pante, e nevoie de o structura metalica sau din lemn, de preferat de salcam, stejar, ulm sau fag. E bine ca grinzile sa fie rotunde, bine finisate si sa aiba un diametru de aproximativ 10 cm. Capetele introduse in pamant se ard pana se obtine un strat de 5 mm de carbune. Constructia se face ca cea a unei case cu acoperis si e indicat sa apelati la un mester pentru acest lucru. Dispunerea foliei se face tot pe o retea din sarma sau sipci din lemn si se va tine cont ca cea de pe acoperis sa fie mai groasa si mai putin transparenta fata de cea de pe laturi. Aceasta se va schimba anual. In acest caz, pentru o durabilitatea mai mare, se poate apela la placi de policarbonat, sticla sau fibra de sticla, caz in care va fi nevoie de o fundatie mai solida.
„Daca se doreste o sera cat mai profesionista, e bine ca aceasta sa fie dotata cu centrala termica, sistem de ventilare, rafturi si grinzi pentru suspendarea plantelor, iar constructia ei are nevoie de interventia specialistilor din domeniu. Pentru nevoi minime, insa, orice pasionat de gradinarit poate sa-si construiasca o sera care sa-i usureze munca si care sa-i ofere recolte pe o perioada mai indelungata din an”, concluzioneaza Alina Buhna, owner Jardina.eu.