Omenirea a avansat, timpul trece mai repede, tehnologia e in floare, totul este mult mai facil si la indemana, insa cand e vorba de timpul personal, de relaxare si chiar de momentul mesei, e bine sa lasi ca acestea sa se consume cu toata ingaduinta.
O supa pe care o poti gati foarte simplu din cateva legume, la care nu e nevoie sa mai adaugi decat un strop de Vegeta pentru a obtine gustul perfect, o salata de sezon cu tot ce se poate gasi proaspat prin piete, cartofi la cuptor cu putin unt deasupra, o portie de paste cu sos pesto sunt mancaruri care nu necesita mult timp de preparare, ramanandu-ti astfel suficient timp pentru a le degusta. Important, pe langa a manca sanatos in aceasta ecuatie, este sa mananci ca si cand ai avea la masa musafiri.
De ce este asa important sa mananci mai lent?
In primul rand, a manca incet te ajuta sa iti mentii greutatea si metabolismul in parametri normali. Creierul are nevoie de 20 de minute pentru a percepe starea de satietate. Daca mananci repede, nu vei avea timp sa iti dai seama ca vei fi depasit momentul in care erai deja satul. O digestie incepe din cavitatea bucala, iar una sanatoasa si care iti va solicita mai putin stomacul incepe cu o masticatie completa a alimentelor. Astfel, cu cat vei mesteca mai mult alimentele, cu atat iti vei proteja aparatul digestiv de un efort inutil si de balonarile ulterioare, atat de neplacute. A manca repede inseamna a ingera bucati mari de alimente si a inghiti repede, ceea ce nu permite secretia corespunzatoare de saliva si de enzime care ajuta la lubrifierea si descompunerea alimentelor in particule mai mici, inainte de a ajunge in stomac.
De asemenea, timpul acordat mesei te ajuta sa te relaxezi, sa iti savurezi linistit gusturile din farfurie, sa te bucuri de acest moment ca fiind al tau, sa iti limpezesti mintea pentru ca apoi sa te intorci la munca mai plin de energie.
E greu sa ai un pranz gatit intotdeauna, cu mancare pe care ai luat-o de acasa, la pachet, dar poti alege si un restaurant bun sau iti poti prepara repede o salata. La fel de important ca ceea ce mananci, este timpul acordat acestui moment, evitand astfel predispozitia la obezitate, diabet si alte probleme ale aparatului digestiv precum refluxul acid, gastrita si altele asemenea.
Cultul mancatului incet
A manca incet este ca un ritual in unele tari. Sunt cunoscuti pentru aceasta francezii, italienii si spaniolii, dar si japonezii care, dupa masa, au momentul de siesta. O scurta perioada de odihna dupa masa de pranz echilibrata, intr-o atmosfera adecvata, permite refacerea organismului, iar cei care lucreaza dupa-amiaza sau in zonele cu climat cald au mare nevoie de acest moment, care poate insemna somn, o plimbare scurta sau relaxare.
De exemplu, pentru francezi, nu exista notiunile de a manca pe strada sau la birou. Pentru ei, pranzul este un moment de rasfat si de relaxare. Francezii au multe produse de calitate din care reusesc sa isi compuna un meniu delicat si in acelasi timp complet. Incearca si tu sa iti diversifici alimentatia chiar si atunci cand esti nevoit sa iei pranzul la birou: mai multe tipuri de branzeturi combinate cu nuci sau struguri, supe pe care le poti face mai savuroase cu o lingurita de Vegeta, o bucata de carne gatita la gratar, chiar si o bagheta cu jambon, cu branza si rosii. Toate acestea pot fi usor de pregatit de acasa, pentru a le lua cu tine la locul de munca. Iar daca vei dori sa ai parte de o silueta franceza, atunci vei aborda cu siguranta acest stil de viata, inlocuind insa bagheta cu o salata de cruditati.
Desi timpul e pretios, e bine sa ramai pe continent cand e vorba de exemplul mancatului sanatos si savuros. Incearca si tu sa traiesti acest moment pentru tine, iar timpul iti va arata rezultatele.