De la nevoie la moda, domeniul vestimentar si-a urmat un traseu sigur, dar plin mereu de creativitate si de reinterpretare. Acum, colectiile se schimba de la un sezon la altul, urmarind tendintele in design ce dau tonul in moda si nu numai. Dar cum iau nastere aceste creatii, aceste haine care ne ofera protectie si care au ajuns sa ne reprezinte atat de fidel gusturile? Specialistii Ciserom, experti in tricoturi ne vorbesc inclusiv despre cusaturi, vopsirea materialelor si personalizarea obiectelor vestimentare.
Parcursul unei haine
Totul porneste de la masuri, uneori standard, alteori, cand se lucreaza la comanda, specifice pentru fiecare persoana in parte. De aici se realizeaza un tipar care include liniile de taiere pentru materialul din care urmeaza sa se realizeze obiectul vestimentar, dar si surplusul pentru realizarea tivurilor. Dupa realizarea taierilor, lucru care necesita respectarea cu fidelitate a tuturor indicatiilor de pe desen, soseste momentul in care tivurile se prind cu ace sau in cusaturi rare, potrivindu-se toate partile componente ale articolul de imbracaminte. Pentru ca o cusatura sa iasa bine, aceasta se incearca inainte pe o ramasita de material, iar marimea acesteia se va alege in functie de tipul de matierial folosit.
Exista mai multe tipuri de cusaturi pentru croiala, dar cele mai comune si des folosite sunt cusatura dreapta, folosita pentru a uni doua bucati de material, cusatura de surfilare utilizata pentru marginea materialelor, pentru ca rezerva de tesatura sa nu se destrame, cusatura in zig-zag pentru decor, dar si pentru prinderea materialelor si cusatura de tivire cu care se ajusteaza lungimile. Toate acestea fiind realizate, haina e aproape gata. Dupa ce se probeaza, se mai fac ultimele ajustari si e gata pentru a fi purtata. Croiala este indicata mai ales in cazul hainelor care se muleaza pe corp sau costumelor.
Materiale, de la simplu la complex
Croiala, desi este cea mai folosita, nu este singura metoda de a obtine modele noi de haine. Tricotarea, fie ea la nivel industrial asa cum se foloseste pentru obtinerea sosetelor Ciserom, fie de mana sau crosetarea sunt alte metode pe care oamenii le folosesc de secole pentru a da forme noi hainelor, pentru a fi in pas cu tendintele, dar si pentru a se proteja de vremea racoroasa. Aceste metode sunt specifice puloverelor, dresurilor, sosetelor sau accesoriilor de iarna cum sunt caciulile si manusile.
Si, totusi, nu poti priva frumusetea unui material de imaginatia formelor si a amestecului de culori deoarece aceasta ar insemna o limitate a posibilitatilor. Simplitatea, desi de cele mai multe ori binevenita, trebuie sa lase uneori loc jocului, imaginilor, formelor geometrice, amestecului de culori si simboluri. Un material din matase, panza sau stofa poate capata o noua valoare si va da nastere unor creatii fanteziste cu un impact mai mare vizual daca vor iesi din clasicismul culorilor uni. Doar sa-ti inchipui o rochie vaporoasa cu imprimeu floral sau un taior in dungi galbene asortat unei perechi de pantaloni bleu marin si iti vei da seama ca eleganta se poate naste atat de simplu. La fel si tricoturile pot fi vopsite pentru obtinerea unor culori deosebite. Desi imprimeurile sunt mai greu de obtinut fara o matrita, simpla colorare a materialelor cu ajutorul culorilor textile nu necesita prea mult timp si nici efort. Imprimeurile sunt atat de raspandite incat nici nu poti spune ca exista vreun material sau obiect vestimentar care sa nu se preteze folosirii lor. Totusi, am putea spune ca acestea sunt mai folosite cu materiale usoare, potrivite sezoanelor calde.
Derivata din metoda de vopsire, pictarea materialelor, este un procedeu folosit cel mai adesea pentru tricouri si bluze care vor fi inzestrate, in acest fel, cu statutul de unicat. O modalitate de a schimba aspectul materialului de baza, tot o forma mai artistica in ceea ce priveste designul vestimentar, este brodarea, aceasta fiind specifica lenjeriilor, camasilor si bluzelor, hainelor din in sau textilelor pentru acoperirea mesei.
In final, indiferent de metoda aleasa de a obtine o haina, important este ca aceasta sa fie confortabila, aspect pe care cei de la Ciserom il cultiva, alegand cele mai bune materiale, fiind deschisi, in acelasi timp, provocarilor.