Cati bani faci daca vinzi 2.800 sandvisuri pe minut? Nu doar binecunoscutii Bill Gates, Warren Buffet sau Steve Jobs se numara printre miliardarii americani. Pe langa computere si fondurile de investitii, mancarea a reprezentat o sursa de imbogatire fabuloasa pentru unii antreprenori.
In 1967, adolescentul Fred de Luca imprumuta 1.000$ de la Peter Buck, un prieten de familie. Ideea era sa investeasca in vanzarea de sandvisuri pentru a face rost de bani pentru colegiu. Ceea ce, in 1968, avea sa devina Subway, cea mai mare companie americana specializata in vanzarea de sandvisuri si salate, s-a extins intr-un ritm ametitor. Astazi, in lume exista peste 33.000 de francize Subway in 91 tari ale lumii, in SUA, Canada sau Australia avand mai multe localuri decat McDonald’s. Anul trecut, vanzarile au totalizat 11 miliarde $. Cei doi fondatori poseda fiecare cate 1,8 miliarde $ ca avere personala.
Chick-fil-A este un lant de fast-food-uri specializat pe produse din pui, al doilea in America dupa KFC. Fondatorul sau, S. Truett Cathy, a deschis primul restaurant – The Dwarf Grill – in Atlanta, in 1946, imediat dupa razboi. In 1967, a deschis primul Chick-fil-A, iarmMica afacere de familie a prosperat, fiind pe plus in ultimii 42 de ani la rand, record pentru industria americana de orice fel! Acum, exista 1.480 restaurante cu acest beand in 38 state si Washington D.C., iar S. Truett Cathy are o avere proprie de 1,5 miliarde $, pe care ii cheltuie, in principal, pe opere de filantropie.
In 1945, antreprenorul S. Daniel Abraham a infiintat compania Thomas Medical Co. Din 1956, a inceput sa lanseze produse dietetice, primul fiind guma de mestecat Slim Mint Gum. In 1976, compania a lansat faimoasa pastila de slabit Dexatrim, iar succesul a fost enorm. Anul urmator, 1977, a marcat aparitia shake-urilor dietetice Slim-Fast, care au facut cariera in calitate de inlocuitori ai mancarii obisnuite. Slim-Fast a devenit companie separata in 1990, care a fost vanduta, in anul 200, gigantului Unilever pentru suma-record de 2,3 miliarde $. S. Daniel Abraham se ocupa si el de filantropie, in conturile sale aflandu-se 1,6 miliarde $.
David Murdock este CEO al companiei Dole Food, cel mai mare producator si distribuitor din lume de fructe si legume proaspete si flori taiate. De asemenea. comercializeaza si unele produse alimentare congelate. Banii castigati (circa 6,9 miliarde $ numai in 2009) sunt reinvestiti in brandul Castle & Cooke, specializat in imobiliare de lux, cum ar fi cluburi de golf. Dole are peste 68.000 angajati in 90 tari, iar David Murdock figureaza in clasamentul miliardarilor cu 2.500.000.000 $ (zerourile sunt cate trebuie!)